Pentru prima data s-a vorbit de Inteligenta Artificiala in 1956 cand totul parea un vis frumos pentru a fi atins.In ultimiii 50 de ani, termenul a inceput sa prinda contur fiind azi folosit in multe stiinte.
Inteligenta Artificiala poate fi definita ca simularea inteligentei umane procesata de masini, in special, de sisteme de computere. Acest domeniu a fost, în general, caracterizat de cercetari complexe în laboratoare si doar destul de recent a devenit parte a tehnologiei in aplicatii comerciale.
Termenul de Inteligenta Artificiala este intalnit azi in numeroase publicatii tehnice, medicale, militare, stiintifice, de obicei, cand vine vorba de aplicatii ce realizeaza performante de care numai omul era socotit capabil: recunoasterea si analiza vocii si a imaginilor, traduceri dintr-o limba în alta, diferite jocuri de inteligenta (sah, bridge), luarea unor decizii complexe fara interventia unui operator uman etc.
Principalul scop al Inteligentei Artificiale este de a imita întrutotul creierul uman in modul in care acesta gandeste, raspunde si interactioneaza.
Indiferent de puterea lor de procesare, masinile nu vor inlocui, probabil niciodata, omul, cea mai inteligenta si puternica fiinta de pe Pamânt. Aceasta afirmatie este sprijinita de numeroase ratiuni. Cel mai important argument impotriva dezvoltarii masinii cu adevarat inteligente este cel al evolutiei. Masinile nu au parcurs rigorile de supravietuire timp de milioane de ani precum oamenii. Modul in care acestia interactioneaza, gândesc si se adapteaza sunt faze de dezvoltare ale intelectului, diferit fiecarui individ în parte. Acestui intelect i-au fost necesare milioane de ani sa evolueze, reprezentand, astfel, o etapa extrem de dificil de implementat in dezvoltarea masinii inteligente.
In prezent, creierul uman este considerat a fi cel mai sofisticat computer cunoscut. Creierul uman functioneaza pe aceleasi principii ca oricare alt creier din regnul animal. Spre a întelege inteligenta umana, trebuie sa intelegem modul in care se formeaza cele mai simple ganduri. Incercarea de a trece peste aceste etape primare si a cerceta direct actiunile complexe ale creierului uman este aproape imposibila.
IBM doreste sa inceapa o colaborare cu Guvernul American pentru a face circuite electronice care sa imite creierul uman. Acest proiect o sa uneasca oameni de stiinta din toate domeniile: informatica, psihologie, neurobiologie. Se doreste ca tehnologia obtinuta sa fie folosita pentru analizarea datelor la scara larga, luarea de decizii si chiar recunoasterea de imagini.
Omul de stiinta de la IBM, cel care conduce acest proiect, a declarat :
” Creierul are o capacitate extraordinara de a procesa informatiile cu ajutorul simturilor si poate crea fara un efort prea mare categorii atat in domeniul temporal, spatial si obiectual, analizand datele percepute din mediu”.
“Nu exista nici pe departe calculatoare care sa parcurga pasii pe care ii efectueaza mintea umana”
IBM o sa uneasca 5 universitati din Statele Unite pentru realizarea acestui proiect.Scopul pe termen lung este sa realizeze un circuit care sa se comporte asemanator creierului unei pisici.
Mai multe detalii puteti sa cititi la: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7740484.stm
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu