duminică, 2 noiembrie 2008

Avantaje si dezavantaje AJAX


AJAX (Asynchronous JavaScript And XML).

El a fost „inventat” in februarie 2005 de catre Jesse James Garett in articolul „Ajax: A New Approach to Web Applications”. Ca orice alta tehnologie, AJAX poate fi folosita gresit, cu efecte negative asupra aplicatiilor. Chiar daca ingredientele AJAX sunt mature (cea mai noua componenta este obiectul XMLHttpRequest care a fost conceput de Microsoft in jurul anului 1999), noul lor rol in lumea aplicatiilor web moderne este inca o tema controversata. In timp ce unii vad AJAX ca fiind viitorul aplicatiilor web, altii prefera sa nu foloseasca AJAX deloc.

AJAX nu este un nou limbaj de programare, dar este un nou mod de a folosi standardele existente. Este folosit pentru a crea aplicatii web interactive. Acestea pot fi utilizate mai usor si mai repede. Tehnologiile AJAX se refera in special la partea de client in modelul client-server, limbajul JavaScript avand rolul principal. Pentru a construi o aplicatie functionala, este nevoie si de o tehnologie pentru implementarea partii de server.

Avantaje:

· Cresterea interactivitatii.

· Scaderea consumului de banda de Internet.

· Un avantaj important al AJAX este si formatul open. Tehnologiile AJAX sunt folosite in browsere de ani de zile. Tehnologiile AJAX se refera la: JavaScript, XML, HTML si CSS. Toate acestea sunt elemente comune ale oricarui browser modern;

· Faptul ca AJAX este o tehnologie populara, des intalnita, reprezinta un punct in plus;

· AJAX poate fi folosit in aplicatii asemanatoare cu aplicatiile independente (stand-alone). Google au lansat recent un browser - Chrome - care incurajeaza crearea de site-uri ce au statut de aplicatii desktop independente.

Dezavantaje:

· AJAX-ul are la baza utilizarea tehnologiei JavaScript, care, din punctul de vedere al optimizarii web prezinta foarte multe dezavantaje.

Motoarele de cautare nu pot interpreta JavaScript, ceea ce inseamna ca nu vor avea acces la informatiile prezentate prin intermediul AJAX.

· AJAX este folosit pentru a prelua informatii de la server dupa incarcarea paginii. Din punctul de vedere al optimizarii web este foarte important ca inca din prima faza (incarcarea initiala a paginii) sa fie prezentat continut relevant.


Niciun comentariu: