luni, 3 noiembrie 2008

Ce presupun interfetele web?O scurta prezentare a tehnologiilor folosite in realizarea unei pagini web


In acest articol facem o trecere in revista a ceea ce presupune o pagina web, un sit web si tehnologiile folosite. Pe parcurs o sa facem o prezentare in detaliu a tot ceea ce presupun interfetele web.

Interfetele evoluate cuprind o serie de tehnologii folosite in realizarea unei pagini web: XML, XHTML, CSS, DTD, XPATH, XQUERY, XML Programing (DOM, SAX), XML Schema, JavaScript, AJAX etc.

O pagina web este o resursă aflată în spaţiul web (WWW) din Internet, de obicei în format HTML sau XHTML şi având hiperlinkuri pentru navigarea simplă de la o pagină sau secţiune de pagină la alta.

O pagină web poate conţine:

· texte

· imagini

· audio

· conţinut multimedial interactiv care, pentru a fi văzut şi utilizat, necesită de obicei un plugin ca de ex. cu formatul Adobe Flash .

· miniaplicaţii (aşa-numite "applets") – subprograme care rulează la chemarea paginii şi care deseori oferă filme, imagini, interacţiune şi sunete.


In spatele unei pagini web se mai gasesc elemente ca:

· scripturi (de obicei în formatul JavaScript), care adaugă paginii funcţionalitate suplimentară .

· meta-etichete – furnizează informaţii despre pagină, instrucţiuni pentru roboţii motoarelor de căutare, etc

· foi de stil ("Cascading Style Sheets" sau "CSS"), care stabilesc modul cum este formatată pagina

· comentarii

Un sit web desemnează o grupă de pagini web multimedia (poate contine texte, imagini fixe, animaţii ş.a.), accesibile în Internet în principiu oricui, de obicei pe o temă anume, şi care sunt conectate între ele prin aşa-numite hyperlinkuri. Diversele situri web pot fi create de către o organizaţie, o persoană particulară, instituţii publice etc.

O enumerare a tehnologiile folosite:

  • XML(eXtensible Markup Language): este un set de reguli pentru a crea formate text care îţi permit să structurezi datele.
  • XHTML(eXtensible HyperText Markup Language): XHTML reprezinta o definire de tip XML a unui document HTML, pe scurt o combinatie intre HTML si XML. Avantajele unei aplicatii XHTML sunt multiple: pot fi citite de toate dispozitivele XML, in timp ce pastreaza compatibilitatea cu toate browserele de Internet mai vechi sau mai noi fara a necesita specificatii suplimentare.
  • CSS(Cascading Style Sheets): este un standard pentru formatarea elementelor unui document HTML. CSS-ul a apărut datorită nevoii de standardizare.
  • DTD(Document Type Definition): este primul limbaj apărut pentru a specifica structura documentelor XML.
  • XPath: este un limbaj de expresii utilizat pentru a selecta porţiuni dintr-un document XML sau pentru a calcula valori (şiruri de caractere, numere, sau valori buleene) pe baza conţinutului unui document XML. Limbajul XPath este structurat pe reprezentarea sub formă de arbore a documentului XML, oferind posibilitatea de a naviga în acest arbore, prin selecţia nodurilor XML care satisfac diferite criterii.
  • XQuery: permite interogarea documentelor XML şi extragerea unor componente ale acestora.Este denumit si XML Query.
  • XML Programing (DOM, SAX): Principalele metode de prelucrare ale fişierelor XML sunt DOM (Document Object Model) şi SAX (Simple API for XML). SAX este un parser care prelucrează fişierele XML în mod serial declanşând evenimente la întâlnirea elementelor fişierului XML, iar DOM presupune încărcarea întregului document în memorie pentru parsare.
  • JavaScript: este un limbaj de programare care face posibil ca paginile web sa fie mai interactive. Este mai des recunoscut ca facand parte din categoria "Scripting Languages". A fost lansat sub numele de "LiveScript", schimbarea numelui in JavaScript fiind o chestie legata de strategia de marketing.
    Scripturile Javascript sunt introduse in pagina HTML si sunt interpretate si executate de browser. Javascript poate fi considerat o unealta foarte buna daca doriti sa controlati continutul paginilor in functie de data, ora, sistemul de operare sau browserul utilizatorilor, sa faceti site-uri interactive, care sa comunice cu vizitatorii, site-uri dinamice, sa validati datele primite din formulare, dar nu numai atat, acestea fiind doar cateva din posibilitatile pe care le ofera acest limbaj.
  • AJAX(Asynchronous Javascript And XML): tehnica de programare folosita pentru crearea de aplicatii web interactive.

Niciun comentariu: