vineri, 28 noiembrie 2008

Bucurestiul Virtual


Maine 29.11.2009 are loc deschiderea Bucurestiului Virtual ,o replica a centrului Bucurestiului real. Investitia facuta pe partea tehnica la acest proiect in ultimul an s-a ridicat la circa 30.000 de euro . Versiunea virtuala a Bucurestiului va avea pentru inceput aproximativ 7.000 de vizitatori unici pe zi, sustine Aura Tatu, business developer a agentiei de advertising digital Chase Corp, care si-a propus sa o recreeze in cadrul retelei de socializare online Second Life.
Reprezentantii Chase Corp pariaza pe succesul unui nou tip de a face marketing si relatii publice. „Brandurile care, similar celor de afara, vor dori sa interactioneze direct cu potentialii clienti vor gasi cea mai mare comunitate de utilizatori romani din „Second Life“. Totul intr-un spatiu de interactiune si divertisment cu puternic accent local”, a mai delarat Aura Tatu.
Pentru inceput sunt disponibili 65 000 metri patrati fiind reprodusa in detaliu Piata Revolutiei (Ateneul, Biblioteca Centrala Universitara, Palatul Regal) si in jur cu stradute si cu spatii comerciale.In Biblioteca Centrala exista o zona de orientare pentru noii utilizatori, iar in Palatul Regal sunt expuse cele mai reprezentative lucrari ale celor mai mari pictori. Imaginile tridimensionale au fost create după fotografiile exterioare ale clădirilor, interioarele fiind adaptate pentru a servi scopurilor jocului.
Potrivit companiei care realizeaza aceste proiect, 1 decembrie, va fi serbata si in Second Life. Pe viitor, în Bucurestiul virtual va fi inclus si un mall unde utilizatorii vor putea face cumparaturi. Proiectul va fi demarat daca marile companii comerciale se vor arata interesate de idee. De asemenea se doreste implementarea Castelului Bran, Delta Dunarii si apoi a oraselor Brasov, Cluj, Timisoara si Constanta.
Moneda folosita este 1 linden dolar si rata de schimba variaza intre 250 si 270 de unitati pentru un dolar American.Cea mai mica parcela care poate fi inchirita in Bucurestiul virtual este de 512 metri patrati si chiria pe metru patrat este de 0.06euro.

Ultimele stiri de pe site



La sectiunea articole
se gasesc materiale ajutatoare pentru:
laboratorul 7( rezolvarea,Ajax, JSon, JavaScript )
si pentru
laboratorul 8(XSL)

De asemenea la sectiunea produse o sa gasiti rezolvarea temei 1 pentru comunitatile:
www.hi5.com si www.last.fm.

joi, 27 noiembrie 2008

Stocarea datelor pe hartie

Pe masura ce tehnologia evolueaza si necesitatile de memorie devin din ce in ce mai acute, industria microelectronicelor cere device-uri eficiente din punct de vedere al pretului si al greutatii. In urma studiilor recente, se pare ca materialele organice promit destul de multe. Din pacate prezinta si lipsuri, din cauza carora nu pot fi folosite decat in anumite domenii.

Conform echipei care se ocupa de studiu, o astfel de memorie din materiale organice nu a durat mai multe de 5,000 secunde. Din aceasta cauza nu poate fi folosita ca si device de pastrare a datelor decat in foarte putine situatii.

Echipa care se ocupa de acest proiect apartine New University din Portugalia. Rodrigo Martins, membru al echipei, a afirmat ca experimentul lor a aratat ca este posibila pastrarea datelor pe hartie, electronic, mai mult de un an si jumatate.

Una dintre caracteristicile atractive ale acestui tip de memorie, este faptul ca se realizeaza la temperatura camerei, adica nu necesita conditii speciale de fabricare.

O alta caracteristica este abilitatea de a pastra mai multe straturi de informatie. Martins afirma ca pentru a scrie pe hartie aplica un semnal de 5V. Pentru a sterge, va aplica un semnal de -5V. In acelasi timp, se poate folosi un semnal de 10 V. Hartia poate face distinctia intre cele doua semnale, si chiar daca se sterge informatia scrisa cu cei 5V, cea scrisa cu cei 10 V va persista.

Descrierea proiectului a fost publicata in Applied Physics Letters, sub numele de „Write-erase and read paper memory transistor”

Puteti citi articolul in intregime la:
http://link.aip.org/link/?APPLAB/93/203501/1

marți, 25 noiembrie 2008

Google ar putea concedia 10 000 de angajati temporari


Gigantul motor de cautare ar putea sa renunte la un numar mare de angajati, insa toate aceste informatii nu au fost confirmate inca de cei la de la Google. 10 000 dintre angajatii sunt cu contracte temporare, iar 20000 au semnate contracte pe o perioada nedeterminata. Avocatii Google cauta diferite metode pentru ca aceasta concediere sa se faca mai discret.

Presedintele WebGuild, Daya Baran a afirmat ca una dintre tactici este sa: “mute angajaţii pe alte posturi la fiecare câteva luni, astfel încăt statutul lor să rămâna acela de angajaţi temporari. De aceea, probabil, nu aţi vorbit cu aceeaşi persoană de două ori la Google"

luni, 24 noiembrie 2008

Proiectul Paladir Facebook - vizualizare interactiuni globale



Daca prima tema vi s-a parut interesanta, atunci trebuie sa vedeti urmatorul DEMO.

Programul Palantir dezvoltat de Facebook arata interactiunile globale care au loc in cadrul acestei comunitati.

In ultimul timp comunitati de genul Hi5, Facebook, etc.. se bucura de un succes din ce in ce mai mare.

Un video realizat de Facebook arata cat de mult comunicarea in cadrul unei astfel de comunitati influenteaza viata de zi cu zi.

Sub numele de Proiectul Palantir, Facebook prezinta interactiunile utilizatorilor sub forma unui glob tridimensional. Mesaje de la un utilizator la altul sunt reprezentate sub forma unuor atificii care "zboara" intre tari.

Alte tipuri de activitati, cum ar fi update de status-uri sunt ilustrate pe glob sub forma unor puncte rosii care se indreapta spre cer din dreptul locatiei utilizatorului.

Programul a fost prezentat in cadrul ultimului eveniment Facebook Hackathon, organizat luna trecuta. "Hackathons" sunt evenimente colectivve in care programatorii se intalnesc pentru a discuta si prezenta noi idei.

Pentru moment aceasta aplicatie este doar un demo.



La linkul care duce catre BLOG, puteti citi mai multe despre felul in care s-a implementat acest Proiect si desprea ceea ce urmeaza.

BLOG - http://www.facebook.com/note.php?note_id=31942383919

duminică, 23 noiembrie 2008

Descopera Roma antica cu Google Earth

Ultima versiune de Google Earth ofera utilizatorului posibilitatea de a realize un tur virtual prin Roma antica, asa cum arata acum doua milenii.
Google "Ancient Rome 3-D" ofera o simulare 3D a vechiului oras.. Ii ofera turistului posibilitatea sa exploreze vechile structuri asa cum aratau in acel moment.Printre cladiri se numara: Colosseum, Forum si Circul Maximus. De asemenea, ferestre de tip pop-up ofera informatii istorice despre monumente. Roma antica este primul proiect de acest fel, care e incorporat in Google Earth, fiind realizate de Universitatea California din Los Angeles si Universitatea din Virginia. Grafica se bazeaza pe o machete realizata de arhictectul Italo Gismondi.
Echipa care a creat proiectul 3D de vizualizare a Romei antice lucreaza, in continuare, la reconstructia orasului colonial american Williamsburg, dar pe viitor ar putea aparea noi orase, cum ar fi Giza Vechiului Regat Egiptean sau Atena din vremea lui Pericle. Google sustine ca proiectul demonstreaza, inca o data, modul in care tehnologia poate promova cultura si diseminarea informatie.

sâmbătă, 22 noiembrie 2008

IBM doreste sa construiasca calculatoare de nivelul creierului uman


Pentru prima data s-a vorbit de Inteligenta Artificiala in 1956 cand totul parea un vis frumos pentru a fi atins.In ultimiii 50 de ani, termenul a inceput sa prinda contur fiind azi folosit in multe stiinte.
Inteligenta Artificiala poate fi definita ca simularea inteligentei umane procesata de masini, in special, de sisteme de computere. Acest domeniu a fost, în general, caracterizat de cercetari complexe în laboratoare si doar destul de recent a devenit parte a tehnologiei in aplicatii comerciale.
Termenul de Inteligenta Artificiala este intalnit azi in numeroase publicatii tehnice, medicale, militare, stiintifice, de obicei, cand vine vorba de aplicatii ce realizeaza performante de care numai omul era socotit capabil: recunoasterea si analiza vocii si a imaginilor, traduceri dintr-o limba în alta, diferite jocuri de inteligenta (sah, bridge), luarea unor decizii complexe fara interventia unui operator uman etc.
Principalul scop al Inteligentei Artificiale este de a imita întrutotul creierul uman in modul in care acesta gandeste, raspunde si interactioneaza.
Indiferent de puterea lor de procesare, masinile nu vor inlocui, probabil niciodata, omul, cea mai inteligenta si puternica fiinta de pe Pamânt. Aceasta afirmatie este sprijinita de numeroase ratiuni. Cel mai important argument impotriva dezvoltarii masinii cu adevarat inteligente este cel al evolutiei. Masinile nu au parcurs rigorile de supravietuire timp de milioane de ani precum oamenii. Modul in care acestia interactioneaza, gândesc si se adapteaza sunt faze de dezvoltare ale intelectului, diferit fiecarui individ în parte. Acestui intelect i-au fost necesare milioane de ani sa evolueze, reprezentand, astfel, o etapa extrem de dificil de implementat in dezvoltarea masinii inteligente.
In prezent, creierul uman este considerat a fi cel mai sofisticat computer cunoscut. Creierul uman functioneaza pe aceleasi principii ca oricare alt creier din regnul animal. Spre a întelege inteligenta umana, trebuie sa intelegem modul in care se formeaza cele mai simple ganduri. Incercarea de a trece peste aceste etape primare si a cerceta direct actiunile complexe ale creierului uman este aproape imposibila.
IBM doreste sa inceapa o colaborare cu Guvernul American pentru a face circuite electronice care sa imite creierul uman. Acest proiect o sa uneasca oameni de stiinta din toate domeniile: informatica, psihologie, neurobiologie. Se doreste ca tehnologia obtinuta sa fie folosita pentru analizarea datelor la scara larga, luarea de decizii si chiar recunoasterea de imagini.
Omul de stiinta de la IBM, cel care conduce acest proiect, a declarat :
” Creierul are o capacitate extraordinara de a procesa informatiile cu ajutorul simturilor si poate crea fara un efort prea mare categorii atat in domeniul temporal, spatial si obiectual, analizand datele percepute din mediu”.
“Nu exista nici pe departe calculatoare care sa parcurga pasii pe care ii efectueaza mintea umana”
IBM o sa uneasca 5 universitati din Statele Unite pentru realizarea acestui proiect.Scopul pe termen lung este sa realizeze un circuit care sa se comporte asemanator creierului unei pisici.
Mai multe detalii puteti sa cititi la: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7740484.stm

joi, 20 noiembrie 2008

32 reguli pentru promovarea unui site

Hello!
Dupa cum bine stim cu totii, site-urile noastre trebuie sa fie cat mai usor de gasit pe Google. Pentru a reusi acest lucru, site-urile trebuie sa respecte anumite "reguli".

Un articol interesant puteti gasi la: http://www.wilsonweb.com/articles/checklist.htm. unde sunt prezentate 32 de sfaturi pentru a promova un site.
Pentru a vedea o descriere mai amanuntita a acestora, visitati acel site. Poate, poate .. mai gasiti acolo inca o solutie pentru proiect.

In continuare vom prezenta acele reguli pe scurt:


1. Fiecare pagina trebuie sa aiba in titlu.
Fiecare pagina trebuie sa aiba un nume distinct.
2. Scrieti o descriere si META Tag pentru cuvintele cheie.
Descrierea trebuie sa fie scurta, o fraza sau doua. Trebuie sa anunte continutul paginii si trebuie sa contina cuvintele cheie.
3. Includeti cuvintele cheie in tag headerelor H1,H2,H3
Motoarele de cautare considera cuvintele care se gasesc in headline-ul paginii ca fiind importante. De aceea este necesar sa puneti cuvintele cheie in 1 sau 2 headere.
4. Asigurati-va ca aveti cuvintele cheie in primul paragraf din Body.
Motoarele de cautare considera ca primul paragraf contine cuvintele cheie pentru intreg documentul.
5. Folositi cuvinte cheie in hiperlink-uri.
Motoarele de cautare considera ca hiperlink-urile sunt importante pentru a deduce scopul paginii.
6. Concepeti mecanismul de cautare prietenos.
Incercati sa realizati structura paginii astfel incat sa fie usor parcursa de motoarele de cautare.
7. Realizati cateva pagini care sa fie legate de anumite chei particulare.
Incercati sa realizati cateva pagini care sa fie orientate pentru anumite cuvinte cheie.De exemplu daca aveti mai multe produse, nu le prezentati pe toate pe o pagina, ci incercati sa faceti o pagina pentru fiecare.
8. Inscrieti url-ul in mai multe motoare de cautare.
Inscrieti site-ul in principalele motoare de cautare care indexeaza automat Web.
9. Realizati optimizari.
10. Promovati afacerea locala pe Internet.
11. Inscrieti url in directoare dedicate unor anumite cuvinte cheie.
Inscrieti url in directoare care sunt dedicate unor anumite cuvinte cheie.
12. Inscrieti site-ul in directoare specializate.
Inscrieti site-ul in directoare care grupeaza mai multe site-uri cu acelasi domeniu de activitate.
13. Realizati interschimbari de linkuri.
14. Realizati articole pe care altii sa le foloseasca in Newsletters.
Realizati un format de Newsletter, care ulterior va fi folosit de catre parteneri, in scopuri de promovare.
15. Incepeti un Blog.
Incepeti un blog pe care sa il actualizati periodic, pe care sa publicati noutati si articole legate de specificul site-ului.
16. Promovati noile produse.
Promovati permanent noile produse, acestea trebuie sa apara ca si noutati pe prima pagina.
17. Includeti url-uri in Stationery, Cards, and Literature.
18. Promovati site-ul folosind mijloacele media traditionale.
19. Dezvoltati un serviciu gratuit.
20. Puneti "Signature" in programul de E-mail.
21. Publicati o E-mail Newsletter.
Permiteti utilizatorilor sa se aboneze la Newsletter. Acest lucru permite promovarea noutatilor.
22. Trimiteti oferte vizitatorilor si clientilor.
23. Inchiriati liste de e-mail destinate.
Inchiriati liste de e-email destinate. Celebrul spam.
24. Promovati site-ul pe forum-uri online si pe blog-uri.
Promovati site-ul pe forumuri online dedicate si pe blog-uri, promovati noutatile si articole legate de specificul site-ului.
25. Anuntati concursuri.
Organizati concursuri, prin acestea puteti promova produse, puteti atrage trafic.
26. Cereti vizitatorilor sa isi spuna opinea despre site.
Realizati o sectiune in care vizitatorii sa isi poata spune parerea despre site, sa poata face comentarii despre articole si sa comenteze produsele.
27. Interschimbati Ads cu Afaceri Complementare.
28. Dezvoltati metode de promovare prin promotii.
29. Cumparati un Text Ad intr-un E-mail Newsletter.
30. Incepeti un program afiliat.
32. Obtineti Pay Per Click (PPC) ads.
32. Listati produsele dumneavoastra cu Shopping Comparison Bots si Auction Sites.

Unele dintre aceste sfaturi ne-au fost date si pe la laboratoare, dar unele sunt noi si chiar folositoare.

marți, 18 noiembrie 2008

Demisia directorului general al Yahoo!

Jerry Yang, co-fondatorul si CEO-ul Yahoo! se retrage din functie imediat ce i se va gasi un inlocuitor. Yang, în vârstă de 40 de ani, a ajutat la transformarea companiei , dintr-un simplu director de site-uri web într-un gigant al internetului, folosit în prezent de aproape 500 de milioane de oameni.
El a preluat functia de CEO in iunie 2007 .Demisia lui Yang vine dupa o perioada in care a refuzat oferta Microsoft de 33 de dolari pe actiune( de trei ori mai mare decat valoarea inregistrata de actiunile Yahoo! pe piata ) si nu a reusit sa incheie parteneriatul publicitar cu Google.
Dupa ce va fi inlocuit, Yang va ocupa fostul post, cel de "Sef Yahoo!" si isi va pastra locul în Consiliul de administratie al companiei.
"In decursul ultimului an si jumatate, in ciuda dificultatilor , Jerry Yang a condus repozitionarea Yahoo! pe modelul platformei deschise si a imbunatatit alinierea costurilor si veniturilor", a spus presedintele Roy Bostock.
"Jerry si Consiliul de administratie au avut un dialog amplu despre sincronizarea succesiunii, şi am fost de acord că acum este cel mai bun moment pentru a face tranzitia la un nou director general care poate duce compania la nivelul urmator", a declarat presedintele Roy Bostock.

luni, 17 noiembrie 2008

Romanian Computer Show - RoCS 2008

Intre 18 si 20 noiembrie se va desfasura la Bucuresti cea de-a XIV-a editie a evenimentului Romanian Computer Show (RoCS). Reprezinta cel mai mare eveniment B2B din Romania din industria IT. Temele abordate in cadrul festivitatii sunt: Virtualizare si Data Center, DataSecurity, Mobility, Interoperabilitate, BI etc. Insa nu se limeteaza doar la acestea.Se regasesc de asemenea si sectiuni printre cele mai importante verticale de business, precum: e-Government, e-Health, HR, dar si mese rotunde si dezbateri pe teme de mare actualitate, cum ar fi Green IT-ul.
Anual acest eveniment este organizat de IDG Romania, iar anul acesta au ca slogan ” The 9th Element”. In fiecare an RoCS propune o tema de dezbatere care va fi tinta urmatorului an.
Evenimentul se desfasoara la : Radisson SAS Hotel din Bucuresti (CaleaVictoriei 63- 81, fostul Hotel Bucuresti).
Program:
-18 noiembrie: e-Government, HR keeps up with IT trends, Web 2.0 - technology and applications.
-19 noiembrie : Securing the Core, Mobility for Entreprise, How to ensure BI/CRM/SCM - Implementation success , Green IT, GIS Day.
-20 noiembrie: Virtualization, Data Center Infrastructure, Data Center Infrastructure, Gala Awards (INVITATION ONLY), IntelliPrint si IBM Lotus/Domino Side Event.

sâmbătă, 15 noiembrie 2008

Ascensiunea domeniilor.ro

Anual se inregistreaza o crestere a numarului domeniilor .ro.Astfel ca daca in 1998 nu existau decat aproximativ 2000 de domenii .ro, peste un an se estimeaza un numar de 249.000 de domenii.

La data de 1 noiembrie 2008 erau inregistrate in Romania 340.392 domenii .ro, dintre care 314.409 active, restul de 25.983 fiind inactive.

Intre 1993 – 1996 nu se percepea nici o taxa pentru rezervarea unui domeniu .ro.Incepand cu 1996 s-a stabilit o taxa de 61 dolari de achizitionare a domeniului. Plata se poate face fie prin transfer bancar, prin card sau prin trimiterea datelor despre card bancii respective si completarea unui formular.

Conflictele privind domeniile .ro se rezolva fie intr-o instanta judecatoreasca, fie la un centru de arbitrare acreditat de ICANN, cum este WIPO (World Intellectual Property Organization) din Geneva sau National Arbitration Forum din SUA.

Din anul 1993 pana in acest moment, 15 domenii au fost anulate ca urmare a faptului ca datele de inregistrare nu erau actuale, unul pentru ca modul de folosire al domeniului producea confuzii printre utilizatorii de internet (folosind un nume de domeniu asemanator cu o marca cunoscuta) si trei domenii pentru neplata taxei de inregistrare a domeniului.

XHTML - Extensible Hypertext Markup Language

HTML este un limbaj de marcaj, adica obiectivul sau este de a marca elementele, prin proportionarea sensului si sturcturare.
HTML privine de la SGML, o lista completa si complexa de reguli privind marcarea documentelor care cauta sa realizeze separarea continutului de stil.
Luand in considerare dezvoltarea Web, se poate afirma ca HTML si-a modificat scopul in acelasi moment in care s-a inceput adaugarea etichetelor si a atributelor, ce in loc sa dea structura si sens, au dat stil.
Datorita expansiunii si compatibilitatii din ce in ce mai avansate a CSS in navigatoarele moderne, cea ce experimentam in momentul de fata este o renastere a dezvoltarii Web.
XML nu este o ruda prea indepartata a lui HTML. Ca si acesta din urma, XML isi are originile in SGML. Spre deosebire, XML nu este un limbaj ca atare, ci mai degraba este un cumul de reguli pentru a crea limbaje de marcaj, ceea ce se numeste metalimbaj.
Tim Berners-Lee, parintele www, s-a bazat pe SGML pentru a crea HTML. Pe masura ce Web a crescut si s-a dezvoltat, W3C s-a vazut nevoit sa creeze un limbaj de marcat putin mai diversificat. In acest scop s-a creat o versiune redusa a metalimbajului radacina, adica SGML .. si astfel a luat nastere XML.
XML a inregistrat un succes neasteptat de mare in a-si atinge scopul sau de structurare si marcaj. Acest succes s-a datorat fexibilitatii sale, astfel incat in momentul de fata, se foloseste mai mult in afara,decat in interiorul Web-ului.
XML a depasit, datorita potentialului sau, aria de aplicare a Web-ului, insa ramane baza pentru a optimiza schimbul de informatii in Web.
Documentele XML au evoluat in multe directii, cea mai noua forma, si anume, documentele XML in format CSS cucerind din ce in ce mai multe pagini. Cea mai populara forma pentru acestea sunt XHTML.
HHTML reprezinta reformularea HTML in XML. Cu XML, el w3C a creat un limbaj de limbaje pentru Web, urmatorul pas logic a fost acela de a aduna toate piesele si de a reformula HTML in XML. Acest pas se cunoaste azi sub numele de XHTML.
XHTML foloseste exact acelasi vocabular ca si HTML, aceleasi elemente si atribute, inclusiv aceleasi DTD asociate cu HTML 4.01 : strict,tradicional si de marcaj.
XHTML reuneste o serie de norme sintactice bazate pe XML. Cunoscand formatul mai restrictiv al XML, se poate usor deduce ca XHTML nu este permisiv cu anumite greseli ale programatorului Web.

luni, 3 noiembrie 2008

Ce presupun interfetele web?O scurta prezentare a tehnologiilor folosite in realizarea unei pagini web


In acest articol facem o trecere in revista a ceea ce presupune o pagina web, un sit web si tehnologiile folosite. Pe parcurs o sa facem o prezentare in detaliu a tot ceea ce presupun interfetele web.

Interfetele evoluate cuprind o serie de tehnologii folosite in realizarea unei pagini web: XML, XHTML, CSS, DTD, XPATH, XQUERY, XML Programing (DOM, SAX), XML Schema, JavaScript, AJAX etc.

O pagina web este o resursă aflată în spaţiul web (WWW) din Internet, de obicei în format HTML sau XHTML şi având hiperlinkuri pentru navigarea simplă de la o pagină sau secţiune de pagină la alta.

O pagină web poate conţine:

· texte

· imagini

· audio

· conţinut multimedial interactiv care, pentru a fi văzut şi utilizat, necesită de obicei un plugin ca de ex. cu formatul Adobe Flash .

· miniaplicaţii (aşa-numite "applets") – subprograme care rulează la chemarea paginii şi care deseori oferă filme, imagini, interacţiune şi sunete.


In spatele unei pagini web se mai gasesc elemente ca:

· scripturi (de obicei în formatul JavaScript), care adaugă paginii funcţionalitate suplimentară .

· meta-etichete – furnizează informaţii despre pagină, instrucţiuni pentru roboţii motoarelor de căutare, etc

· foi de stil ("Cascading Style Sheets" sau "CSS"), care stabilesc modul cum este formatată pagina

· comentarii

Un sit web desemnează o grupă de pagini web multimedia (poate contine texte, imagini fixe, animaţii ş.a.), accesibile în Internet în principiu oricui, de obicei pe o temă anume, şi care sunt conectate între ele prin aşa-numite hyperlinkuri. Diversele situri web pot fi create de către o organizaţie, o persoană particulară, instituţii publice etc.

O enumerare a tehnologiile folosite:

  • XML(eXtensible Markup Language): este un set de reguli pentru a crea formate text care îţi permit să structurezi datele.
  • XHTML(eXtensible HyperText Markup Language): XHTML reprezinta o definire de tip XML a unui document HTML, pe scurt o combinatie intre HTML si XML. Avantajele unei aplicatii XHTML sunt multiple: pot fi citite de toate dispozitivele XML, in timp ce pastreaza compatibilitatea cu toate browserele de Internet mai vechi sau mai noi fara a necesita specificatii suplimentare.
  • CSS(Cascading Style Sheets): este un standard pentru formatarea elementelor unui document HTML. CSS-ul a apărut datorită nevoii de standardizare.
  • DTD(Document Type Definition): este primul limbaj apărut pentru a specifica structura documentelor XML.
  • XPath: este un limbaj de expresii utilizat pentru a selecta porţiuni dintr-un document XML sau pentru a calcula valori (şiruri de caractere, numere, sau valori buleene) pe baza conţinutului unui document XML. Limbajul XPath este structurat pe reprezentarea sub formă de arbore a documentului XML, oferind posibilitatea de a naviga în acest arbore, prin selecţia nodurilor XML care satisfac diferite criterii.
  • XQuery: permite interogarea documentelor XML şi extragerea unor componente ale acestora.Este denumit si XML Query.
  • XML Programing (DOM, SAX): Principalele metode de prelucrare ale fişierelor XML sunt DOM (Document Object Model) şi SAX (Simple API for XML). SAX este un parser care prelucrează fişierele XML în mod serial declanşând evenimente la întâlnirea elementelor fişierului XML, iar DOM presupune încărcarea întregului document în memorie pentru parsare.
  • JavaScript: este un limbaj de programare care face posibil ca paginile web sa fie mai interactive. Este mai des recunoscut ca facand parte din categoria "Scripting Languages". A fost lansat sub numele de "LiveScript", schimbarea numelui in JavaScript fiind o chestie legata de strategia de marketing.
    Scripturile Javascript sunt introduse in pagina HTML si sunt interpretate si executate de browser. Javascript poate fi considerat o unealta foarte buna daca doriti sa controlati continutul paginilor in functie de data, ora, sistemul de operare sau browserul utilizatorilor, sa faceti site-uri interactive, care sa comunice cu vizitatorii, site-uri dinamice, sa validati datele primite din formulare, dar nu numai atat, acestea fiind doar cateva din posibilitatile pe care le ofera acest limbaj.
  • AJAX(Asynchronous Javascript And XML): tehnica de programare folosita pentru crearea de aplicatii web interactive.

duminică, 2 noiembrie 2008

Avantaje si dezavantaje AJAX


AJAX (Asynchronous JavaScript And XML).

El a fost „inventat” in februarie 2005 de catre Jesse James Garett in articolul „Ajax: A New Approach to Web Applications”. Ca orice alta tehnologie, AJAX poate fi folosita gresit, cu efecte negative asupra aplicatiilor. Chiar daca ingredientele AJAX sunt mature (cea mai noua componenta este obiectul XMLHttpRequest care a fost conceput de Microsoft in jurul anului 1999), noul lor rol in lumea aplicatiilor web moderne este inca o tema controversata. In timp ce unii vad AJAX ca fiind viitorul aplicatiilor web, altii prefera sa nu foloseasca AJAX deloc.

AJAX nu este un nou limbaj de programare, dar este un nou mod de a folosi standardele existente. Este folosit pentru a crea aplicatii web interactive. Acestea pot fi utilizate mai usor si mai repede. Tehnologiile AJAX se refera in special la partea de client in modelul client-server, limbajul JavaScript avand rolul principal. Pentru a construi o aplicatie functionala, este nevoie si de o tehnologie pentru implementarea partii de server.

Avantaje:

· Cresterea interactivitatii.

· Scaderea consumului de banda de Internet.

· Un avantaj important al AJAX este si formatul open. Tehnologiile AJAX sunt folosite in browsere de ani de zile. Tehnologiile AJAX se refera la: JavaScript, XML, HTML si CSS. Toate acestea sunt elemente comune ale oricarui browser modern;

· Faptul ca AJAX este o tehnologie populara, des intalnita, reprezinta un punct in plus;

· AJAX poate fi folosit in aplicatii asemanatoare cu aplicatiile independente (stand-alone). Google au lansat recent un browser - Chrome - care incurajeaza crearea de site-uri ce au statut de aplicatii desktop independente.

Dezavantaje:

· AJAX-ul are la baza utilizarea tehnologiei JavaScript, care, din punctul de vedere al optimizarii web prezinta foarte multe dezavantaje.

Motoarele de cautare nu pot interpreta JavaScript, ceea ce inseamna ca nu vor avea acces la informatiile prezentate prin intermediul AJAX.

· AJAX este folosit pentru a prelua informatii de la server dupa incarcarea paginii. Din punctul de vedere al optimizarii web este foarte important ca inca din prima faza (incarcarea initiala a paginii) sa fie prezentat continut relevant.